Що таке цоколь лампи

Цоколь - це елемент електричної лампи, необхідний для кріплення лампи в патроні, а також для підведення до лампи електричного струму. Цоколь виготовляють з металу, іноді з кераміки. У нього всередині знаходяться частини лампи (електроди, нитки розжарення), а зовні - контакти.

 

У різних світильниках використовуються різні типи патронів, в кожен патрон встановлюють лампу з відповідним цоколем. Купуючи світильник або вибираючи лампу для нього, необхідно звертати увагу на цоколь ламп, який використовується в світильнику.

 

Є багато видів і підвидів цоколів. 2 основні групи: Штиркові, різьбові. Найбільш поширений - це різьбовій (гвинтовий) цоколь.

 

Перша буква в маркуванні цоколя визначає його тип :

 

E - різьбовій цоколь Едісона ;
G - штирькової цоколь ;
R - цоколь з утопленими контактами ;
B - штифтової цоколь ( байонет ) ;
S - софітних цоколь ;
P - фокусуючий цоколь ;
T - телефонний цоколь ;
K - кабельний цоколь ;
W - безцокольні лампи .

Число , яке вказує розмір цоколя або відстань між контактами, наприклад : E14 , E27 , G5 , G13 ;

 

Маленькі літери визначають кількість з'єднувальних контактів або пластин :

 

s - 1 контакт ;
d - 2 контакти ;
t - 3 контакти ;
q - 4 контакти ;
p - 5 контактів ;

 

Різьбовій цоколь Едісона E.

 

Цей вид цоколя є найбільш використовуваним з часів винаходу його Едісоном . Його різьбова форма необхідна для швидкого з'єднання ламп, застосовується в побутових світильниках і люстрах. Позначення Ехх відповідає діаметру в міліметрах . Наприклад : цоколь Е27 - різьбове з'єднання з діаметром близько 27 мм.

 

 

Цоколь E14.

 

 

E14 - він же « міньйон » є одним з найбільш використовуваних в побуті типів цоколів .

 

Цоколь Е27.

 

 

E27 - є найвідомішим і найпоширенішим типом цоколя. Цей цоколь в даний час використовують не тільки у виробництві ламп розжарювання, а й лампах інших типів, таких як: галогенні лампи розжарювання, енергозберігаючі компактні люмінесцентні лампи, газорозрядні та ін.  Зверніть увагу на те, що  компактні люмінесцентні лампи з цоколем E27 і E14  придатні для роботи в схемах з диммерами.

 

Штирькової цоколь G.

 

У штирькові цоколях застосовується штирьова система з'єднання лампи з патроном. Цифри в позначенні показують відстань між центрами штирьків. Букви U X Y Z визначають модифікацію конструкції. Ці цоколі не взаємозамінні !

Цоколь G4

 

 

Цоколь G4 використовується в мініатюрних галогенових лампах з напругою  12В або 24В. Термін служби галогенних ламп - понад 2000 годин.

 

Цоколь G5

 

 

Цоколь G5 використовується в люмінесцентних трубчастих лампах з діаметром колби 16 мм .

 

Цоколь G13

 

 

Цоколь GU5

 

 

Лампи з цоколем GU5.3 (MR16) застосовують в побуті для вбудованого освітлення.

 

Цоколь GU10

 

Лампи з цоколем GU10 мають потовщення на кінці контактів для поворотного з'єднання з патроном.

 

Цоколь з втопленим контактом R.

 

Даний вид цоколів використовують в деяких різновидах кварцових галогенних лампах , а також в освітлювальних приладах високої інтенсивності . Цифри в маркуванні цоколя визначають повну довжину лампи , мм .

 

Цоколь R7s

 

 

Штифтовий цоколь (байонет) B.

 

Цифра в маркуванні штифтового цоколя визначає зовнішній діаметр цоколя (B9s, B15d, B22d) мм. Його особливість - це несиметричні бічні контакти, які позиціонують лампу в тримачі (патроні) строго заданим чином, для фокусування світлового потоку, наприклад в автомобільних двухспіральних  лампах "ближнього-дальнього" світла або навігаційних суднових вогнях.

В інших країнах замість розмірів в міліметрах використовують абревіатури:

BC - Bayonet Cap (байонетний цоколь) = B22d, Російськомовне позначення 2Ш22;

SBC - Small Bayonet Cap (Маленький байонетний цоколь) = B15d, Російськомовне позначення 2Ш15;

MBC або MBB - Miniature Bayonet Cap / Base (Мініатюрний байонетний цоколь) = Ba9s, Російськомовне позначення 1Ш9;

 

Цоколь BA15D.

 

 

Софітних цоколь S.

 

Цоколь " S " ( Festoon або Torpedo Lamps / Гірлянда ) - контакти цоколя розташовані по обидва боки, наприклад як у скляного запобіжника. Цифра в абревіатурі визначає зовнішній діаметр корпусу в мм ( S6 , S7 , S8,5 ) . Дані лампи часто використовують для освітлення салону автомобіля і номерного знака.

 

Цоколі SV7 і SV8.5 .

 

 

Лампи такого типу застосовують в автомобілях для освітлення номерних знаків і салонного освітлення.

 

Фокусуючий  цоколь P.

 

Цоколь " P " ( Prefocus type Bases / цоколь фокусного типу ) - даний вид цоколів застосовується для запису та відтворення звуку, навігаційних вогнів, прожекторів,  ліхтариків та ін . Збірна лінза, яка знаходиться в цоколі, фокусує світловий потік в задану сторону . Цифри в маркуванні визначають діаметр фокусуючого фланця або частини цоколя.

 

Цоколь P20d

 

 

Застосовується в лампах дальнього світла автомобіля.

 

Телефонний цоколь T

 

До цього виду цоколів підходять лампочки підсвічування, пультів і так далі. Цифри в маркуванні визначають зовнішню ширину в міліметрах, яка виміряна за контактними номерами пластин. Зараз ці лампи застосовують в різних щитах автоматики, пультах управління.

 

В даний час існує безліч нестандартних цоколів, використовуваних в різних проекційних лампах :

К - цоколь з кабельним з'єднанням ;
Н - спеціальний цоколь для ксенонових ламп .
У цоколях типу W контакт з патроном відбувається безпосередньо через струмові вводи, розташовані на скляній підставці лампи. Цифрами позначено загальна товщина скляної частини з 1 струмовим введенням. Далі ставиться знак множення і ширина підставки цоколя в мм.

Image: