Вибір і будова автоматичного вимикача

Типи автоматів

 

В основному при електромонтажних роботах використовується три види автоматів. Це, скажімо, звичайний автоматичний вимикач; пристрій захисного відключення (УЗО); диференціальний автомат (диф.автомат).

 

Автоматичний вимикач - призначений як для включення-відключення в ручну електроланцюга, так і для захисту від короткого замикання та струму, більшого за номінальний струм автомата.

 

УЗО - контролює (порівнює) вхідний струм в будинок, квартиру з струмом, що повертається. Якщо десь порушена ізоляція і є витік струму, то ПЗВ моментально вимикається.

 

Диф.автомат - об'єднує в собі здібності автоматичного вимикача і ПЗВ.

 

Мабуть, кожен бачив звичайну пробку, вкручену коло лічильника. Згодом на заміну їм прийшли автоматичні пробки, які вимикалися від короткого замикання. Знайоме, правда? А однополюсний автоматичний вимикач - це видозмінена автоматична пробка, тільки тепер його треба правильним чином. Двополюсний використовують як заміну двом пробкам у лічильника. Може так вийде, що виб'є пробку на нульовому проводі, а по фазі струм надходить - небезпечно. А двополюсний автомат «виб'є» одночасно і нуль і фазу. 3 -, 4 - полюсні використовуються в трифазних лініях.

 

Класифікація:

 

Автоматичні вимикачі класифікуються за такими ознаками:

  • кількість полюсів - від 1 до 4;

  • рід струму головного ланцюга: постійний; змінний; постійний і змінний струм.

  • струмообмежуючі або не струмообмежуючі;

 

по виду розчеплювача:

  • з розчеплювачем, тепловим або напівпровідниковим, в зоні струмів перевантаження;

  • з розчеплювачем електромагнітним в зоні струмів коротких замикань;

  • Конструкцією вимикача може передбачатися наявність теплового (напівпровідникового) або електромагнітного розчеплювача, або наявність теплового і електромагнітного розчеплювача одночасно - т.зв. комбінований розчіплювач;

  • неселективні або селективні - з витримкою часу в зоні струмів короткого замикання;

 

По виду приводу - з ручним приводом або електроприводом;

 

По виконанню:

  • стаціонарного виконання з кріпленням нерухомо на щиті або панелі;

  • висувною з кріпленням в рамі (на DIN-рейці), з можливістю переміщення без розриву електричного кола для обслуговування і ремонту.

 

Багато типів автоматичних вимикачів передбачають установку додаткових складальних одиниць, додаткових (сигнальних) контактів, незалежних розщеплювачів, що дозволяють дистанційно відключати автоматичний вимикач. Крім того, вимикачі можуть комплектуватися кріпильними виробами, спеціальними кабельними наконечниками, пристроями ручного дистанційного приводу для оперування вимикачем без відкривання дверей шафи, пристроями замикання вимикача на замок в положенні «вимкнено» і т.п.

Нормовані технічні характеристики

 

Номінальний струм вимикача Iн - максимальне значення струму (змінного або постійного), що протікає в тривалому режимі через автоматичний вимикач при нормальних умовах експлуатації.

 

Калібруються значення номінального робочого струму теплового (або напівпровідникового) розчеплювача Iнр - таке значення струму, змінного або постійного, при тривалому протіканні якого не відбувається відключення автоматичного вимикача, але відбувається його відключення при протіканні за нормований час струму, більшого за значенням, як правило 1, 05 Iнр ... 1,2 Iнр. Калібруються значення номінального робочого струму теплового (напівпровідникового) розчеплювача вибирається зі стандартного ряду, але не може перевищувати номінального струму вимикача.

 

Уставка по струму спрацьовування в зоні струмів короткого замикання - таке значення струму, змінного або постійного, при якому відбувається практично миттєве спрацьовування автоматичного вимикача з розривом електричного кола. Уставка по струму спрацьовування в зоні струмів короткого замикання нормується або в одиницях струму, або як величина, кратна струму теплового розчеплювача Iнр, наприклад 10 Iнр.

 

Для автоматичних вимикачів, виконаних в стандартах DIN, уставка по струму спрацьовування в зоні струмів короткого замикання стандартизована і має позначення:

 

«В» - встановлюють в мережах житлових будинків, де немає стрибків струму (наприклад, від вмикання двигунів), струм електромагнітного розчеплювача лежить в межах 3 ... 5 Iнр теплового розчеплювача;

 

«С» - також призначені для установки в мережах житлових будівель. Діапазон спрацьовування 5 ... 10 Iнр. Використовуються для захисту електроустановок з невеликими пусковими струмами (наприклад, пральні машини);

«D» і «К» - мають діапазон спрацювання миттєвого розчеплювача 10 ... 14 Iнр. Встановлюються, в основному, у виробничих приміщеннях, де електроустановки з великими пусковими струмами (наприклад, потужні

електродвигуни);

 

«L» - З. .. 4 Iнр;
«U» - 6 ... 9 Iнр;
«Z» - 2,5 ... 3,5 Iнр.

 

У європейських виробників класифікація може дещо відрізнятися. Зокрема, є додатковий тип «А» (понад 2 · Iнр. До 3 · In.) І верхня межа типу «D» складає 20 · Iнр.

 

На теплове спрацювання автоматичних вимикачів, крім основної електромережі, впливають і зовнішні фактори, такі як тепловий вплив сусідніх автоматів і температура навколишнього ланцюга. Щоб уникнути неправильних спрацювань автоматичних вимикачів при розрахунку навантаження необхідно враховувати поправочний коефіцієнт (К = 1 ... 0,85) взаємного теплового впливу автоматичних вимикачів, що стоять поруч один з одним.

 

Для окремих типів автоматичних вимикачів числові значення уставок можуть дещо змінюватися.

 

Час спрацювання в зоні струмів короткого замикання - нормується для селективних вимикачів і визначає час витримки до розриву електричного кола при досягненні протікає через вимикач струму величини, яка дорівнює або перевищує встановлений струм у зоні струмів короткого замикання:

  • нормальні (з часом спрацьовування 0,02-1 секунди)

  • і швидкодіючі (з часом спрацьовування менше 0,005 секунди).

 

Номінальна напруга, В - напруга змінного або постійного струму, що протікає через автоматичний вимикач, при якому нормуються його технічні характеристики.

 

Гранична комутаційна здатність - граничне значення струмів короткого замикання, при протіканні якого зберігається працездатність автоматичного вимикача.

 

При виборі автоматичних вимикачів необхідно враховувати наступні параметри:

  • номінальний струм;

  • номінальна напруга;

  • умови експлуатації (тип виконання).

  • Якщо Вам потрібно вибрати автоматичний вимикач для підключення заздалегідь відомої електроустановки з певним навантаженням потрібно провести розрахунок струму.

 

Вибір автоматичного вимикача за параметрами короткого замикання:

I = U / Rk,

  • де U-напруга мережі (220/380 В);

  • R - повний опір петлі фаза-нуль;

  • k-поправочний коефіцієнт для автоматичних вимикачів:

  • характеристики «В»: k = 5;

  • характеристики «C»: k = 10,

  • характеристики «D»: k = 50.

 

Розрахунок мінімального номінального струму автоматичного вимикача:

I min n = 4,55 ХP,

  • де Р - сумарна потужність споживачів (кВт), що підключаються до автоматичного вимикача;

  • 4,55 - коефіцієнт пропорційності (А / кВт).

 

Основне правило при виборі автоматичного вимикача - номінальний струм автоматичного вимикача не повинен перевищувати допустимі струмові навантаження для Вашої проводки. В іншому випадку при повному навантаженні електроустановки, що перевищує межу допустимої для електропроводки, автомат не захистить проводи від перегріву і можливого виходу з ладу або загоряння.

 

У звичайних квартирах найчастіше використовуються модульні автоматичні вимикачі. До їх основних достоїнств відноситься компактність, завдяки якій пристрої займають мало місця, легкість монтажу, і акуратний зовнішній вигляд. Встановити автомат дуже просто: потрібно тільки заклацнути їх на DIN-рейці; зміна пристрою також не викликає ніяких труднощів.

 

Для того щоб вибрати той апарат, який найбільш вам підходить, необхідно з'ясувати, яка загальна потужність споживання ваших електроприладів у ватах і розділити її на напругу мережі, рівне 220 в. Щоб дізнатися потужність електроприладу, можна скористатися його паспортом.

 

Врахуйте, що навантаження в мережі нерівномірне: пусковий струм навантаження, необхідний для двигунів пилососів, фенів та інших подібних приладів, набагато більше споживаного. Тому потрібно підібрати такий автоматичний вимикач, який зможе витримати і виникнення великих короткочасних струмів, і «відшити» коротке замикання.

 

Вибір автоматичного вимикача

 

Чітко собі уявіть, що саме Ви хочете підключити до цієї лінії. Поставити один новий автомат на всю квартиру? Або зробити кілька груп? Тоді що і на якій групі буде підключено? Нас цікавить не скільки назва, скільотужність побутових приладів (Ват). Якщо це одна розетка під пральну машину - це одне. А якщо це всі розетки кухні і Ви бажаєте їх використовувати одночасно - потрібна приблизна сума споживаної потужності - і, як розумієте, це вже зовсім інше.

 

Саме час струсити старовиною і згадати школу, де потужність (P) ми знаходили, множачи силу струму (I) на напругу (U), звідки I = P / U, в розумних формулах дописують I = P / U х Cosf.

 

Переважна більшість споживачів в квартирі мають Cosf = 0,98, тобто приблизно 1, тому ми його опускаємо. Ось тільки чому нас цікавить струм (I)? Відповідь: автоматичні вимикачі класифікують за силою струму.

 

Ситуація. Ви вирішили провести розетку до приладу або групи присладів сумарна потужність яких, P = 2 кВт = 2000 Вт Відомо, що в розетці U = 220 В, отримуємо I = 2000/220 = 9.09.Автомата на 10 А (номінальний струм автомата) буде достатньо - при величині більше 10 А автомат відключиться.

 

Зараз для себе відзначте цю просту послідовність: визначилися з потужністю, розділили на 220, прийшли в магазин і сказали, під яку величину струму потрібен автоматичний вимикач.

Споживач

Кратність пускового струму     

Тривалість імпульсу пускового струму, с.

Лампи розжарення

5-13

0,05-0,3

Електронагрівльні приладі із сплавів: ніхром, фехраль, хромаль    

1,05-1,1

0,5-30

Люмінісцентні лампи з ПРА

1,05-1,1

0,1-0,5

Прилади з випрямлячами на вході блоку живлення

5-10

0,25-0,5

Прилади з трансформаторами на вході блоку живлення

до 3

0,25-0,5

Електродвигуни

3-7

1-3

 

У житлових приміщеннях зазвичай використовують автомати номіналом 25 Ампер для розеточной групи і 16 Ампер для освітлювальної групи. Такі пристрої здатні витримати як коротке замикання, так і короткочасні збільшення пускових струмів.

 

Купуйте автомати тільки відомих виробників, в якості яких ви впевнені. При покупці особливу увагу зверніть на відсутність зовнішніх дефектів на автоматі (сколів і тріщин).

Image: