Що таке ПЗВ та навіщо він потрібний

Якщо говорити сухою мовою електриків-фахівців, то ПЗВ – це механічний комутаційний прилад, що служить для aвтоматичного роз'єднання ланцюга від мережі живлення при перевищенні струму небалансу заданого значення за певних умов (захист людини від ураження електричним струмом при дотику до струмоведучих частин, протипожежний захист).

 

Якщо ж говорити по-простому, то ПЗВ порівнює струм, що пішов у квартиру, зі струмом, що повернувся із квартири. Якщо ці струми виявляються різними, то ПЗВ відключає струм.

 

Для чого потрібний ПЗВ.

 

ПЗВ є корисним у багатьох випадках, наприклад, при необережному користуванні електроприладами чи пошкоджені електропроводки.

 

Розглянемо приклад. Чоловік сверлить стіну, впираючись голою ногою на батерею і попадає у фазний провід. Струм пройшовши по ланцюгу «металевий корпус дрелі - > рука -> грудна клітка -> нога -> батерея» викликає параліч серця і/або зупинку дихання. Але, якщо є ПЗВ, то воно відразу «відчує», що частина струму не повернулась. Напруга буде відключена майже моментально, і людина залишеться неушкодженою.

 

Розглянемо інший, дуже поширений, приклад. Наприклад, всередині пральної машинки пошкоджена ізоляція фазного проводу, у результаті чого він токнувся корпусу машинки. ПЗВ тут же відключить струм.

 

Проте, не потрібно вважати, що ПЗП спасе вас у всіх випадках. На жаль, ПЗВ не настільки інтелектуальний, щоб розрізнити, що включене у електричний ланцюг – людина чи праска. Якщо витоку струму немає – то все гаразд.

Проте, згідно статистики, переважна більшість випадків ураження електричним струмом, пов’язана саме із витоком струму, тобто із випадками, які «розпізнає» ПЗВ.

Image: